İşletmelerin kontrollü büyüme ve ölçeklendirme başarısında sağlam bir stratejik planın varlığı kadar bu planın uygulamaya alınmasındaki adımlar da son derece önemli ve belirleyicidir.  Peki bir plan ne zaman işe yaramaz? Temel sebep; planlama, stratejik ve adım adım ilerleyen bir yol haritası sunmazsa, tek elden yazılıp, kritik karar vericilere bu sürecin içinde yer verilmezse sonuca ve amaca hizmet etmez.

Stratejik planınızın uygulama başarısını garantilemek için Rockefeller’ın 10 taktiğinden (10 Rockefeller Habits) yola çıkarak sürecinizi gözden geçirebileceğiniz konu başlıkları ve temel kriterler hakkında bilgi vermek istiyorum bu yazıyla sizlere. Öncelikle bu 10 taktik nedir? Gelin bir özetle başlayalım

  1. Yönetim kadromuz veya A takımımız sağlıklı iletişim kurabiliyor mu ve şirketin stratejik ortak amacı için “uyumlanmış” mı?
  2. Herkes stratejik planın önümüzdeki ilk çeyrek için belirlenen #1 hedefini biliyor ve bunu gerçekleştirmek için uyumlanmış mı?
  3. İletişim sıklığı ve ritmi düzenlenmiş mi ve bilginin organizasyon içinde doğru ve hızlıca yayılmasını sağlayan bir sistem var mı?
  4. İşletmede her alan için spesifik hedeflerin gerçekleşmesinden sorumlu kişiler atanmış mı ve hesap verebilirlik var mı?
  5. Hem bariyerleri tespit etmek hem de fırsatları değerlendirmek için çalışanlardan sürekli geribildirimle veri toplanıyor mu?  
  6. Müşteri geribildirimlerinin analizi ve raporlaması finansal raporlar kadar düzenli ve doğru mu?
  7. Şirketin temel değerleri ve vizyonu organizasyon içinde canlı mı, yaşıyor mu?
  8. Çalışanlar şirketin stratejisinin temel bileşenlerini net bir şekilde biliyor ve doğru ifade edebiliyor mu?
  9. Tüm çalışanlar iyi bir gün veya hafta geçirip geçirmediklerine dair değerlendirmeyi rakamlarla yapabiliyor mu?
  10. İşletmenin planları ve performansı şeffaf bir şekilde paylaşılıyor mu? 

Bu özete göz attıktan sonra tüm listenin ilk ve en kritik maddesini daha detaylı ele alalım.

Yönetim Ekibinin Uyumlanmasından Neyi Anlamalıyız?

  • Ekibin her üyesi diğerlerinin farklarını, tarzlarını ve önceliklerini anlayabiliyor ve bunun için yapıcı bir yaklaşım gösteriyor mu?
  • Ekip stratejik konularda düzenli olarak görüşme yapıyor mu? (ideali haftalık olarak)
  • Düzenli olarak yönetimsel becerilere ilişkin eğitim alıyor mu? (ideali aylık).
  • Tüm ekip üyeleri fikirler üzerinde sağlıklı ve yapıcı çatışmaya girebiliyor ve rahatlıkla katılımcı olabiliyor mu?

Ekiplerin 5 Temel Aksaklığı kitabında Patrick M. Lencioni sağlıklı olmayan ekip yapısının özelliklerini şöyle sıralıyor:

  • Güven Eksikliği
  • Çatışmadan Kaçınma
  • Taahhüt Eksikliği
  • Hesap Verebilirlikten Kaçınma
  • Sonuçlara İlgisizlik

Tüm bu alanlarda varsa iyileştirme aksiyonlarının devreye alınması şirketin ve stratejik planın başarısı için olmazsa olmaz diyebiliriz. Yönetim ekibi gerçekleri tüm açıklığıyla konuşabilmeli, çatışabilmeli ve bunu yaparken bir diğerinin duygularını incitmek veya politik davranıp kendini çok ortaya atmamak gibi bir endişesi olmamalıdır. Ancak o zaman sağlıklı bir yönetim ekibi ve sağlam bir strateji geliştirme ortamı olduğundan bahsedebiliriz.

Bununla birlikte burada kastedilenin “fikirlerin çatışması” olduğunun altını çizmekte fayda var. Nitekim birçok organizasyonun ayağına dolanan şey, çatışmanın fikirler yerine kişiler veya durumlar üzerinden yaşanmasıdır ki bu tür çatışmalar hiçbir sonuca varmadığı gibi, zaman ve enerji tüketmekten başka bir işe yaramaz. Sokrates’in tam da buraya alıntı yapmama uygun bir sözü var, “Güçlü beyinler fikirleri, vasat beyinler durumları, zayıf beyinler insanları tartışır”.  

Sözün özü, sağlam bir stratejik plan hazırlanması ve uygulamasını başarılı olarak yürütmek için yönetim ekibimizin kendi arasında ve şirket ortak hedefiyle uyumlanması konusunda sınıfı geçmek zorundayız. Diğer taktiklerden sonuç alabilmemiz de buna bağlı diyebiliriz.

Şayet stratejik planlama sizin ve ekibinizin yeterli deneyiminizin olmadığı bir alan ise ve/veya strateji belirlemek için seçeneklerinizi bilmiyorsanız, bu konuda size nasıl destek olabileceğime dair detaylar için sitemdeki stratejik planlama bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Sevgiyle kalın.

Belma Öztürk Gürsoy

ActionCOACH İşletme Koçu