En iyi işletme sahibi ve yönetici kim? 

Bu soruyu yanıtlamak için gelin işletme hayatından bakalım kimler ömür boyu öğrenme üzerine neler söylemiş☺

“Öğrenmeyi bırakanlar, yirmisinde de sekseninde de olsa, yaşlıdır. Öğrenmeye devam eden herkes genç kalır. Hayattaki en güzel şey zihninizi genç tutmaktır.” diyen Henry Ford

“Bir işletme için öğrenme ve öğrendiklerini hızlı bir şekilde eyleme dökebilme kapasitesi, bu işletmenin en büyük rekabet avantajıdır.” Diyen Jack Welch

“Yapabileceğiniz en iyi yatırım, kendinize olan yatırımdır. Ne kadar öğrenirseniz, o kadar çok kazanırsınız.” Diyen Warren Buffet. Farkettiyseniz, tüm bu başarılı iş insanları hep aynı konuya farklı açılardan değinen tavsiyelerde bulunmuşlar. 

Hayat boyu öğrenme prensibini benimseyen kişi, işletme ve ekiplerin özetle,

  1. Fiziken, zihnen ve ruhen genç ve dinamik kaldıklarını
  2. Öğrenen ve bunu eyleme geçirenlerin herkesin peşinde olduğu Rekabet Avantajı’nı elde ettiğini
  3. Öğrenmek için yapılan zaman ve finansal yatırımın daha çok kazanç getirdiğini söyleyebiliriz.

Okullarda veya üniversitelerde, mevcut eğitim sisteminden en büyük beklentimiz öğrenmeyi öğretmeleridir. Bu özellik kişi işletme hayatında her ne konumda olursa olsun önüne açacak ve ona vizyon katacaktır şüphesiz.

Herhangi bir kişi veya işletme mesleğinde veya işinde ön sıralarda anılıyorsa, bir şeyleri farklı yapmıştır. Kendini geliştirmeye, öğrenmeye ve pratik yapmaya emek harcamıştır. Şirketler ve işletmeler çoğu kez yanlış bir şeyler yaptıkları için değil, bir zamanlar başarıyı getiren doğru şeyleri çok uzun süre yapmaya devam ettikleri için başarısız olurlar.

Elbette “Bilmek ancak yapmamak” da bilmemekle denk ve sonuca hiçbir katkısı olmuyor. Aksiyona dönüşmeyen hiçbir bilgi 24 saatten uzun süre yaşamıyor. Mucize bilgi diye bir şey yok, mucizeyi ancak küçük ve istikrarlı adımlar attıkça ve işletme sahibi olarak varsa tabularımızı yıktıkça yaşayacağız.

İş dünyasında da hem işletmeler hem de çalışan ve yöneticiler için 2 farklı profil ve buna sebep olan bakış açısı olduğunu söyleyebiliriz. Bakış açımız neden önemli derseniz, eyleme ya da eylemsizliğe dönüşüp, günün sonunda gerçeğimiz olduğu için. 

  1. Profillerden biri “Ben Bilirim’ci işletme ve yöneticiler”

Öğrenme ve uygulama fırsatlarını kullanmayan, sadece mevcudu korumaya odaklanan veya her şeyi zaten bildiğini düşünen ve yeni ve farklı fikirlerin takipçisi olmayanlar.  Nitekim büyük sonuçlar elde edemediklerinde de sorumluyu dışarda arayıp, rakibi, ekonomiyi, devleti adres göstermek gibi sınırlı bir bakış açısında kalanlar dolayısıyla aynı sularda yüzüp, suyun üstünde kalmaya çalışanlar… 

  1. Diğeri, “Ömür boyu öğrenen işletme ve yöneticiler”

Kendisi ve işletmesi için ömür boyu öğrenme ve öğrendiklerini hızlı bir şekilde uygulamaya alma felsefesini benimseyen, sürekli öğrenen ve gelişenler ve buna yatırım yapanlar. Sonuç olarak rekabet avantajı konusunda öne çıkanlardır.

İşletme koçluğu da öğrenen ve sürekli gelişmeyi vizyon edinen işletme ve işletme sahiplerinin en iyi yatırımlarından biridir. 

Peki ne düşünüyorsunuz? Siz hangi gruptasınız? 

Tercihiniz hangisi olursa olsun, Henry Ford’un söylediği gibi her neye inanıyorsanız, sonunda haklı çıkacaksınız… Karar sizde!

Sevgiyle ve sağlıcakla kalın.

Belma Öztürk Gürsoy

ActionCOACH İşletme Koçu