İşimi yalnız veya daha az sayıda kişiyle yaparken her ne kadar çok yoruluyorsak da çok daha az sorunumuz vardı diye yakınan işletme sahiplerinden biri misiniz? Eğer yanıtınız evet ise bu yazıyla aktarmaya çalışacağım yaklaşımı değerlendirmenizi öneririm.

Etkili ekip ve performans yönetiminin en önemli referans kaynaklarından biri olarak adlandırabileceğimiz Patrick Lencioni tarafından yazılan “Ekiplerin 5 Temel Aksaklığı” kitabında modellenen ve aşağıdaki görselde özetlenen 5 temel aksaklığın ne olduğu ile konuya giriş yapalım.

Görüldüğü üzere konu anlaşılması oldukça kolay olmakla birlikte karşılaşılan farklı durumlar nedeniyle de uygulaması bir o kadar zorlu olabiliyor ve ihtiyaç duyulan şirket kültürünün oturması bir süreç gerektiriyor.

5 Temel Aksaklığın hangisinin ekibimizde olduğunu nasıl anlarız?

  1. Güven Eksikliği

Ekibimizde aşağıdaki durumları gözlemliyorsak, bu konuda yapmamız gerekenler var diyebiliriz.

  • Hatalarını ve zaaflarını birbirlerinden gizlerler
  • Yardım ve destek istemekten, diğerlerinin beceri ve yeteneklerinden faydalanmaktan kaçınırlar.
  • Diğerlerinin yeteneklerini ve yaptıklarını anlamaya çalışmadan yargıya varırlar
  • Kin tutarlar, diğerleriyle birlikte olmamak için mazeret yaratırlar.

Güven eksikliğini gidermek için neler yapılabilir?

  • Farklı davranış profillerinin özelliklerine ilişkin bir eğitim verilerek, kişilerin hangi davranış profillerinde olduklarının envanteri yapılır ve etkileşime girecekleri ekip çalışmaları organize edilirse oldukça faydalı olur.
  • Açık geribildirim almak üzere performansa bağlanmayan 360 derece anketleri yapılabilir ve sonuçlarına ilişkin aksiyonlar ekiple birlikte planlanabilir.
  • Ekip üyelerinin birbirlerini, hobilerini, karşılaştıkları zorlukları, geçmişlerini, değerlerini daha yakından tanımalarına ve anlamalarına imkan verecek ekip çalışmaları yapılabilir.
  • Çatışmaktan kaçınma:

Ekip üyeleri önemli konuları açıkça tartışmak, karşıt görüşleri dile getirmek konusunda sessiz kalırlar. Ya da görüşleri veya çözümleri değil kişileri ve mazeretleri tartışmaya meyillidirler. Bu sebeple birbirlerine tavır koyan yaklaşımlar ve iletişimsizlik zaman ve enerji kaybı yaratır.

Çatışma korkusunu aşmak için neler yapılabilir?

Farklı fikir ve çözüm önerileriyle ilgili çatışmanın sağlıklı olduğunu, etkili ekipler için gerekli olduğunu hatırlatan bir moderasyonla görüşmeler yönetilmelidir. Toplantı esnasında konunun kişilere veya mazeretlere kayması halinde ise yine moderatör devreye girerek gidişatı tekrar sağlıklı çatışma ortamına taşımalıdır.

  • Taahhüt Eksikliği

Gidilecek yol ve öncelikler konusunda belirsizlikler olması nedeniyle aynı konular üzerindeki tartışmalar süreklilik arz etmeye başlar, ekip üyeleri arasında varsayımlar üretilmeye ve kullanılmaya başlar.

Taahhüt eksikliğini aşmak için neler yapılabilir?

Alınan kararlar ve aksiyonlara ilişkin son bitiş veya gönderim tarihi gibi spesifik terminler belirlenmeli ve ilgilisine bu bildirimin yapıldığını garantileyen bir işleyiş devreye alınmalıdır.

  • Hesap sorulabilirlikten kaçınma

Ekibe zararlı olacak eylem veya davranışlar için ekip üyelerinin birbirlerinden hesap sormaya açık olmadığı anlamına gelir. Disiplini sağlayan kişilere aşırı yük binebilir. Performansı yetersiz olan kişilere geribildirim olmadığı için ekip standardı düşük kalır.

Hesap sorulabilirlikten kaçınma nasıl giderilebilir?

Ortak hedef belirlenerek, bu hedef için kimin ne görevi olduğunun netleştirilmesi ve standartların getirilmesi hesap sorulabilirliği destekleyecektir.

  • Sonuçları dikkate almama

Grup ortak hedeflerine uyum sağlanmayan, kişilerin bireysel hedeflere ve kariyerlerine odaklanmasına sebep olan ortamdır.

Nasıl aşılır?

Ekip hedeflerinin ödüllendirilmesini sağlayan bir başarı yaklaşımı uygulamaya alınabilir.

Bu yazıyı sonuna kadar okuduysanız, işletmenizdeki ekip aksaklıklarının hangi alanlarda yoğunlaştığına dair bir izleniminiz ve yapılabileceklere ilişkin genel bir fikriniz oluşmuştur. O halde, 2023 stratejik planınıza bu konularda yapılacakları da eklemenizi öneririm.

Plan demişken, 17 Aralık Ctesi günü, 2023 yılına ilişkin planlamanızı denenmiş ve kanıtlanmış bir akışta, gerekli araçların, seçim yapabileceğiniz stratejilerin sunulduğu ve işletme koçlarının desteğini alarak yapmak ve aynı zamanda 100 üzeri farklı işletme sahibiyle tanışmak isterseniz, detayları buradan inceleyin, kayıt için bana ulaşın.

Sevgiyle kalın.

Belma Öztürk Gürsoy

ActionCOACH İşletme Koçu