Şirketlerin büyüme analizi neleri içerir? Sizce şirketimin büyüme potansiyeli var mı? gibi sıkça karşılaştığım sorulardan yola çıkarak, genel fikir verebilecek bir içerik paylaşmak istedim.

Öncelikle şirketlerin biliyoruz ki ilk kurulma sebeplerini temsil eden ve “Ana İş” diyebileceğimiz alanda sabit kalmaları, zamanla şirketlerin büyüme grafiğinin aşağı yönlü olarak ivme kaybetmesine sebebiyet vermektedir. Şu meşhur söz olan “ana iş ölür” de sanırım bu gerçeği çok güzel ortaya koyuyor. Çok hızlı bir değişimden geçtiğimiz, adaptasyon ve pivotlama sınavı verdiğimiz bu dönemde aynı kalmakta ısrar eden şirketler için “Şirketler yanlış bir şey yaptıkları için değil, geçmişte yaptıkları doğru şeyleri uzun süre yapmaya devam ettikleri için batarlar.” sözüne dikkat çekmek yerinde olur. Ne dersiniz?

Dolayısıyla şirketlerin büyüme potansiyeli olup olmadığına ilişkin büyüme analizi öncelikle operasyonel olarak şirkette aksayan veya fırsat olduğu halde harekete geçilmediği için ıskalanan hangi gelişim alanları olduğunun tespitiyle başlar. Mevcut işimizin şirket sahibi olarak bize ve kişilere bağımlı olması, sürekli tekrar eden hatalara ve verimsizliğe yönelik sistemsel çözümlerin bulunmaması ve sonuç olarak da düzenli bir nakit ve kar döngüsüne sahip olmaması gelişim alanlarına dair birçok fikir verebilir.

Sorun olarak görünen bu durumlar, aynı zamanda doğru aksiyonlar ve stratejilerle üstesinden gelindiğinde büyük fırsatlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla şirketinizin büyüme potansiyeli emin olun bazen tek bir alandaki küçük gibi görünen bir fırsat üzerine odaklanmakla harekete geçebiliyor. Peki bu tür bir analiz yapılana kadar neden siz bu fırsatı görmüyorsunuz diye sorarsanız, yanıtı da basit: sorun çözmekten maalesef fırsatlara odaklanmaya haliniz ve vaktiniz kalmadığı için.

Işinizi Büyütmek Için Ihtiyacınız Olan Şeyler

Şirket içindeki bu gelişim alanları değerlendirildikten sonra, ana işimizdeki büyüme trendini yukarıya taşıyacak yeni iş kolu, pazardaki trendler, fırsatlar, inovatif alanlar potansiyelimiz için mutlaka dikkate alınır.

Şirketin büyüme analizi için aşağıdaki 4 alanın ele alınması ve çok yönlü bir teşhis çalışmasıyla durum tespiti yapılması gereklidir. Her başlık ayrı birer yazıda ele alınabilecek detayları hak ediyor.

  1. İnsanlar (Ekip, müşteriler, tedarikçiler, hizmet sağlayıcılar, ortaklar…)
  2. Strateji
  3. Yürütme
  4. Nakit

Aşağıdaki cümlelerden biri veya birkaçı sizi ve şirketinizi temsil ediyorsa, şirketiniz için büyüme analizi yaptırmanızı ve gelişim alanlarınıza yönelik ana işinizin ölmesine fırsat vermeden aksiyon almanızı öneririm.

  • İşletmenizde işlerin kontrolünüzden çıktığını düşündüğünüz oluyor mu?
  • Para bir gün var, bir gün yok döngüsünden çıkamıyor musunuz?
  • Ekibiniz var ancak halen her işi kendiniz takip ediyor ve hatta belki yapıyor musunuz?
  • Tüm hayatınız iş, şirketinizin vizyonuna güveniyorsunuz ancak yine de hak ettiğiniz kazanca sahip değil misiniz?
  • Siz işi yapmakla ve sorunları çözmekle bu kadar meşgulken önemli fırsatları, müşterileri, teklifleri kaçırdığınız oluyor mu?
  • Aynı hatalar tekrar tekrar yapıldığından müşterileriniz mutsuz mu?
  • Daha fazla proje alarak veya ürün satarak gerçekten para kazanıp kazanmadığınızdan ne ölçüde eminsiniz?
  • Şirketinizdeki büyük resmi iyi okuduğunuzu ve 1 yıl sonra nerede olacağını bilerek yol aldığınızı söyleyebilir misiniz?

Şayet durumunuz bu cümlelerdeki gibiyse, her şeyin yoluna girmesi için tam olarak ne olmasını bekliyor olabilirsiniz? Bu yazıyı okuyorsanız, küçük bir adım atın ve şirketinize özel işletme analizi ve potansiyel büyüme alanlarınıza yönelik bir görüşme için bana ulaşın. 

Bunlar farklı bir bakış açısıyla işletmenize dışarıdan bakmanız ve büyüme fırsatlarınıza odaklanmanız için size sunabileceğim seçenekler. Seçim sizin.

Sevgiyle ve sağlıcakla kalın

Belma Öztürk Gürsoy
ActionCOACH İşletme Koçu